Содержание
Ром – один з найпопулярніших напоїв у світі. Його п’ють у чистому вигляді та додають у безліч коктейлів. На магазинній полиці можна побачити величезну кількість пляшок з ромом. Напевно, кожен знає про напої Капітан Морган та Бакарді. Також представлена безліч інших марок. Але бренд – не єдине, що треба враховувати при виборі рому. Перш за все, треба визначитися з його видом.
Класифікація рому за кольором
За цією ознакою напої поділяються на три види:
- Золотий – відрізняються бурштиновим кольором. Його напоям надають дерев’яні бочки, в яких ром витримується протягом 1-1,5 років. Золотий ром часто належить до купажованих сортів. До складу такого алкоголю входить декілька спиртів. Деякі виробники також додають карамель. У смаку золотого рому яскраво проявляються тони дерева та цукрової тростини.
- Світлий – він же білий та прозорий. Такий ром відрізняється невеликою витримкою – 6 місяців. Він витримується у сталевих резервуарах, тому не набуває кольору. Білий ром має солодкуватий легкий смак. В ароматі відчувається лише одна нота. Такий небагатий букет робить білий ром ідеальною базою для приготування коктейлів.
- Темний – витримується у дерев’яних бочках більше 2 років. Часто на етикетці вказаний термін витримки, щоб підкреслити цінність напою. Темний ром відрізняється багатою композицією смаку та аромату. У них домінують мотиви прянощів та карамелі.
До окремої категорії належать ароматизовані сорти. До їх складу входять фруктові екстракти та прянощі.
Стилі рому
Цей параметр залежить від географії виробництва. Виділяють такі стилі:
- Кубинський – ця країна вважається батьківщиною рому. Вона виробляє всі види рому – золотий, білий та темний. Їхня витримка може досягати 25 років. А міцність складає до 55% об.
- Ямайський – міцний ром з важким смаком. Ця країна не виробляє легкі напої.
- Іспанський – ця країна більше прославилася виробництвом вина. Тому в Іспанії протягом тривалого часу ром вважався напоєм для бідняків. Ситуацію змінив Факундо Бакарді, який заснував відомий бренд. За смаком іспанський ром дуже схожий на кубинський.
- Домініканський – ця країна випускає чимало напоїв, але тільки 30% відправляється на експорт. Клімат Домінікани дозволяє вирощувати дуже солодку цукрову тростину. Отже, й ром має солодкий смак. Домінікана випускає всі сорти напоїв. Також вона пропонує міцний та ароматизований ром.
- Індійський – відрізняється солодким смаком, в якому домінує карамельна нота. Ще одна приваблива сторона індійського алкоголю – доволі доступна ціна.
- Тайський – для приготування рому використовується якісна сировина. Напої проходять ретельне очищення, що дозволяє пропонувати шанувальникам рому якісний алкоголь.
- Барбадоський – для виготовлення рому використовується не тільки цукрова тростина. Також алкоголь роблять на основі соку з цієї рослини. На Барбадосі випускають світлий, міцний та витриманий ром.
Такий великий вибір рому дозволяє підібрати варіант для шанувальників легких та міцних алкогольних напоїв.